Investície do priemyselnej ergonómie sú správne

Investície do priemyselnej ergonómie sú správne

Výrobné spoločnosti, ktoré investujú do ergonomického pracoviska, môžu očakávať mnohé výhody, najmä v podobe zdravších zamestnancov, u ktorých je menšia pravdepodobnosť práceneschopnosti. Dobre navrhnuté pracovné prostredie zvyšuje efektívnosť a ziskovosť priemyselných podnikov. Ergonomický dizajn dielní a skladov navyše zefektívňuje výrobu a presúvanie tovaru.

Ergonómia - dlhodobá investícia

Keď je pracovisko prispôsobené ľuďom, ktorí v ňom pracujú, a nie naopak, všetci sa cítia oveľa lepšie. Premyslené riešenia prirodzene zvyšujú efektivitu a uľahčujú prácu. Investície do priemyselnej ergonómie vedú k efektívnejšej výrobe a menšiemu počtu dní práceneschopnosti, čo následne vedie k zvýšeniu zisku spoločnosti a zároveň k zníženiu rizika úrazov zamestnancov.

Ak nie sú splnené ergonomické potreby, práca môže viesť k poruchám pohybového aparátu, ktoré môžu spôsobiť dlhodobú bolesť. Okrem osobného nepohodlia má na spoločnosť vplyv aj to, keď sú zamestnanci nútení ísť na PN. Produktivita klesá, keď chýbajú dôležité odborné znalosti a v kombinácii so zvýšenými mzdovými nákladmi spojenými s náhradou mzdy zamestnacov na PN sa to okamžite stáva veľmi nákladným. Preto vždy majte na pamäti ergonomické hľadisko, keď je čas modernizovať vybavenie skladu a dielne.

„Poďme sa porozprávať o ergonómii a o tom, ako priamo ovplyvňuje výkonnosť podniku a čo sa dá urobiť pre zlepšenie pracovného prostredia. Mať pracovisko, na ktorom sú zamestnanci spokojní a cítia sa pohodlne, je dôležité aj pre blaho podniku.“
Peter Gunnarsson, Category manager, AJ Produkty

Využitie cenných skúseností

Každý majiteľ firmy vie, že kompetentní zamestnanci sú cenným aktívom, o ktoré je potrebné sa starať. Keď prácu vykonávajú skúsení zamestnanci, zvyšuje sa efektivita, výrobky sú kvalitnejšie a robí sa menej chýb. Kompetentní pracovníci vo výrobe vo výrobných podnikoch znižujú počet chýb, čo následne vedie k zvýšeniu predaja. Dobre navrhnuté pracovisko taktiež podporuje lojálnosť zamestnancov.

Zamestnanci, ktorí majú čo najlepšie pracovné podmienky, prirodzene zvyšujú svoj výkon. To následne vedie k väčšej spokojnosti a pohode v práci, pretože väčšina ľudí sa cíti dobre, keď vie, že robí dobrú prácu. Premyslený dizajn interiéru uľahčuje a spríjemňuje pracovný deň.

Keď spoločnosť kladie veľký dôraz na ergonómiu a otázky zdravia, vytvára aj pocit bezpečia, ktorý je atraktívnym prvkom pracoviska. Zamestnávateľ, ktorý dbá na fyzické pracovné prostredie, je atraktívnejší pre vysokokvalifikovaných potenciálnych zamestnacov.

Ľudia v sklade
Ergonómia je dlhodobá investícia a nemusíte všetko urobiť naraz, môžete sa zlepšovať postupne. Investícia do dobrého pracovného prostredia je investíciou do úspechu spoločnosti.
Peter Gunnarsson, Category manager, AJ Produkty

Muskuloskeletálne poruchy - častá príčina zdravotných problémov súvisiacich s prácou

Muskuloskeletálne poruchy sú najčastejšou príčinou zdravotných problémov súvisiacich s prácou v EÚ. Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci definuje muskuloskeletálne poruchy ako poškodenie telesných štruktúr, ako sú svaly, kĺby, šľachy, väzy, nervy, chrupavky, kosti a lokálny obehový systém. Podľa správy „Work-related musculoskeletal disorders: prevalence, costs and demographics in the EU“ (Muskuloskeletálne poruchy súvisiace s prácou: prevalencia, náklady a demografia v EÚ) viac ako polovica pracovníkov v EÚ uvádza muskuloskeletálne poruchy. Negatívny vplyv muskuloskeletálnych porúch by sa nemal podceňovať.
 
Vždy sa na nás môžete na nás obrátiť so žiadosťou o radu, ako ergonomicky optimalizovať svoje pracovisko.

Vykonajte hodnotenie rizík

Prvým krokom, ako sa vyhnúť problémom, je preskúmať rôzne pracovné úlohy a následne vykonať hodnotenie rizík. Skontrolujte činnosti, ako je dlhé státie, dlhé sedenie, monotónne pohyby a zdvíhanie ťažkých predmetov. Skontrolujte aj osvetlenie a úroveň hluku. Nechajte zamestnancov, aby sa zapojili. Oni sú odborníkmi na každodenné pracovné postupy. Položte otázky, ako napríklad: Ktoré pracovné úlohy predstavujú najvýznamnejšie zdravotné riziká? Je dostatočná znalosť ergonomických pracovných postupov?

Nebojte sa požiadať o pomoc odborníkov na ochranu zdravia pri práci a ergonómiu, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky. Po identifikácii zdravotných rizík je čas na úpravu pracovného prostredia s cieľom zlepšiť ergonómiu. Rôzne pracovné úlohy si vyžadujú rôzne typy zariadení.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).