Transformačný leadership

Transformačný leadership - pre zvýšenie motivácie a odhodlania.

Transformačný leadership je teória vedenia, v ktorej vedúci a tím spolupracujú nad rámec svojich bezprostredných vlastných záujmov a výhod. Po identifikácii potrebnej zmeny vedúci a jeho zamestnanci vytvoria víziu, ktorou sa budú riadiť. Transformačný líder je aktívny, povzbudzuje a slúži ako inšpirácia a vzor pre svojich zamestnancov.

Ako rodinná spoločnosť pôsobiaca na 21 trhoch sa neustále snažíme rozvíjať svoje vedúce postavenie. Už 45 rokov spolupracujeme aj s podnikateľmi a vedúcimi pracovníkmi firiem. Radi vám pomôžeme s návrhom interiéru pracoviska - a prispejeme vedomostiam o vedení, napríklad o transformačnom leadershipe.


Čo je transformačný leadership?

Teóriu transformačného leadershipu vytvoril koncom 70. rokov 20. storočia James MacGregor Burns a vychádza z myšlienky, že inšpiratívny líder motivuje zamestnancov k práci na spoločných cieľoch. Budovaním dôvery a pôsobením ako vzor vedúci podporuje bezpečné pracovné prostredie, v ktorom je každý zamestnanec podporovaný v rozvoji a zlepšovaní svojho výkonu. MacGregor Burns uviedol, že "lídri a nasledovníci si navzájom pomáhajú napredovať na vyššiu úroveň morálky a motivácie".

Bernard M. Bass tento model ďalej rozvinul v 80. rokoch 20. storočia a formuloval štyri prvky, ktoré možno dnes považovať za základ transformačného lídra.

Štyri prvky transformačného leadershipu:

  • Vedenie príkladom: vedúci sa stáva dôveryhodným morálnym vzorom pre zamestnancov tým, že dáva dobrý príklad a žije podľa svojich vlastných hodnôt.
  • Inšpirujúca motivácia: líder prezentuje jasné vízie a ciele, ktoré motivujú a inšpirujú, a pomáha zamestnancom pochopiť, ako prispievajú k celkovému obrazu.
  • Intelektuálna stimulácia: vedúci povzbudzuje zamestnancov, aby prichádzali s vlastnými nápadmi, aké zmeny je potrebné urobiť na dosiahnutie stanovenej vízie.
  • Individuálny ohľad: vedúci prejavuje skutočný záujem o svojich zamestnancov a ich ciele. Vedúci tiež dbá na to, aby zamestnanci mali správne zručnosti na vykonávanie svojej práce a cítili sa motivovaní.

Motivácia prostredníctvom teórie sebaurčenia

Teória sebaurčenia (SDT) je psychologická teória o ľudskej motivácii, blahobyte a osobnom rozvoji a o tom, ako tieto faktory ovplyvňujú okolnosti v našom prostredí. Predpokladá, že ľudia sa prirodzene usilujú o rast, rozvoj a optimálne fungovanie. Teória sebaurčenia sa zameriava na tri základné psychologické potreby: autonómiu, kompetenciu a príbuznosť. Predpokladá tiež dva základné typy motivácie: vnútornú motiváciu a vonkajšiu motiváciu.

Kombinácia transformačného modelu a teórie sebaurčenia je dobrým spôsobom, ako spojiť štyri prvky transformačného leadershipu a spôsoby motivácie zamestnancov.

Ako prijímať a dávať konštruktívnu kritiku?

Transformačný alebo pseudotransformačný leadership?

Môže byť ťažké rozlíšiť transformačného lídra od pseudotransformačného lídra. Keďže model sa zameriava na to, aby líder nebral ohľad svoj osobný prospech, osobné charakteristiky sú rozhodujúce pre to, do akej miery je štýl vedenia autenticky transformačný. Na prvý pohľad sa môže zdať, že pseudotransformačný líder je vedený nezištnou snahou o prospech podniku a zamestnancov, ale to vo svojej podstate neznamená, že vnútorná motivácia a cieľ sú rovnaké.

Výhody a nevýhody

Tak ako všetky teórie vedenia, aj transformačný leadership má svoje pozitíva aj negatíva. Nie je vhodný pre všetkých zamestnancov alebo pracoviská.

Model vedenia má niekoľko výhod, a to na úrovni jednotlivca aj organizácie:

  1. Väčšia angažovanosť: transformačný leadership môže viesť k väčšej angažovanosti, pracovnej etike a tímovému duchu, pretože jeho cieľom je posilniť a motivovať zamestnancov.
  2. Zvýšená kreativita: vďaka podpore tvorivého myslenia môže transformačné vedenie viesť k novým nápadom a riešeniam.
  3. Lepší pracovný výkon: transformačný leadership môže inšpirovať zamestnancov, aby prekonávali svoje vlastné očakávania, čo môže viesť k zvýšeniu výkonu.

Napriek mnohým výhodám môže mať aj nevýhody:

  1. Časová náročnosť: transformačné vedenie môže byť časovo náročné, pretože vyžaduje, aby sa vedúci aktívne podieľal na rozvoji a cieľoch každého jednotlivého zamestnanca.
  2. Nedostatok štruktúry: transformačný leadership môže viesť k rýchlym zmenám a nedostatku jasného vedenia, čo môže u zamestnancov vyvolávať nejednoznačnosť, zmätok a stres.
  3. Riziko prílišného optimizmu: transformační lídri môžu byť niekedy príliš optimistickí a podceňovať riziká, čo môže viesť k zlým rozhodnutiam a negatívnym dôsledkom.

Zhrnutie:

Úlohou lídra je zapojiť, povzbudiť a posilniť svojich zamestnancov ako skupinu aj individuálne. Transformačný leadership je postavený na štyroch prvkoch: pôsobenie ako vzor, poskytovanie inšpiratívnej motivácie, ponúkanie intelektuálnej stimulácie a prejavovanie individuálnej pozornosti.


Čo je to leadership?

FAQ

Využívanie transformačného leadershipu predstavuje účinný spôsob, ako vytvoriť angažovaných a prosperujúcich zamestnancov, pretože tento model podporuje osobný rozvoj a tímového ducha. Je preto vhodný pre väčšinu pracovísk, kde je pre takéto vedenie priestor. Nie je to však rýchle riešenie, ale štýl vedenia, ktorý je potrebné neustále udržiavať a dlhodobo uplatňovať.
Transformačný vedúci uprednostňuje zamestnancov a zameriava sa na vyzdvihovanie ich dobrých vlastností a podporu angažovanosti. Transakčný vedúci používa odmeny alebo tresty v závislosti od toho, ako zamestnanci pracujú.
James MacGregor Burns (1918 - 2014) bol americký historik, politológ a spisovateľ, ktorý napísal niekoľko kníh vrátane knihy Leadership, v ktorej zhrnul svoje teórie o vodcovstve.
Bernard M. Bass (1925-2007) bol americký profesor a výskumník, známy najmä svojou prácou v oblasti výskumu vedenia ľudí. V čase odchodu do dôchodku bol najcitovanejším výskumníkom v oblasti vedenia ľudí na svete.
Manažér zapája zamestnancov do ich vlastného rozvoja a do rozvoja podniku povzbudzujúcim a angažovaným spôsobom.
Rozvojový leadership je model vedenia, ktorý je založený na výskume transformačného vedenia. Oba modely sú štýly vedenia zamerané na vytváranie pozitívnych zmien v organizácii a podporu rastu a rozvoja zamestnancov. Rozvojový leadership je modelom vedenia švédskych ozbrojených síl.
Americkí psychológovia Edward L. Deci a Richard Ryan.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).