Klasická školská lavica alebo výškovo nastaviteľný písací stôl - poradíme vám s výberom toho správneho školského stola

Klasická školská lavica alebo výškovo nastaviteľný písací stôl - poradíme vám s výberom toho správneho školského stola

Pri vytváraní dobrého a pohodlného prostredia na učenie pre študentov zohráva nábytok dôležitú úlohu. Preto sú jedným z najzákladnejších a najdôležitejších prvkov v triede školské lavice. Pozrime sa na to, čo by ste mali zvážiť pri výbere modelu stola, aké typy sú k dispozícii a prečo môžu byť výškovo nastaviteľné stoly skvelou voľbou - pre študentov, ktorí majú veľa energie, aj pre tých, ktorí si ju potrebujú doplniť.

Čo by ste mali zvážiť pri výbere stola?

Pri výbere študentského stola je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Príliš vysoký alebo príliš nízky stôl môže viesť k nepohodlnému sedeniu a možným zdravotným problémom, ako sú napríklad bolesti chrbta. Keďže žiaci a študenti majú zvyčajne rôznu výšku, je preto výhodné vybrať si najprv stôl a potom stoličky, ktoré sa dajú výškovo nastaviť - alebo sú k dispozícii v rôznych výškach. Takto majú všetci rovnaké podmienky na správne a korektné sedenie.

Dôležitý je aj materiál, z ktorého je stôl vyrobený. Mal by byť dostatočne odolný, aby vydržal každodenné opotrebovanie a ľahko sa čistil. Všetky študentské stoly od AJ Produkty sú testované na používanie v školskom prostredí a majú dosky odolné proti opotrebovaniu. V závislosti od toho, ktorý stôl si vyberiete, máte na výber tri možnosti materiálu dosky:

  • vysokotlakový laminát,
  • zvuk pohlcujúci HPL (vysokotlakový laminát),
  • zvuk pohlcujúce linoleum.
Výber správnych študentských stolov je dôležitou súčasťou vytvárania pozitívneho a produktívneho vzdelávacieho prostredia. Zohľadnením ergonomických potrieb študentov a výhod rozmanitosti a flexibility môžu byť výškovo nastaviteľné stoly vynikajúcou voľbou v triedach.
Jonas Emanuelsson, category manager, AJ Produkty

Výhody výškovo nastaviteľných študentských stolov

Výškovo nastaviteľné školské stoly sú ideálnym spôsobom, ako podporiť pohyb v triede, čo je obzvlášť dôležité, keďže výskumy ukazujú, že sedenie môže byť škodlivé pre zdravie detí. S výškovo nastaviteľnými stolmi môžu žiaci meniž polohy, ak cítia, že potrebujú zmenu, čo môže pomôcť zlepšiť ich koncentráciu. Pre žiakov, ktorí potrebujú vybiť ďalšiu energiu, môže byť dobrou voľbou kombinácia výškovo nastaviteľného stola a stacionárneho bicykla, zatiaľ čo žiakovi, ktorý potrebuje načerpať novú energiu, môže prospieť, ak zmení polohu, postaví sa a rozprúdi si krvný obeh.

Zlepšenie akustického prostredia v školách

Hluk a hlasné zvuky môžu byť stresujúce a majú negatívny vplyv na koncentráciu žiakov aj učiteľov. Preto sú školské lavice s povrchom, ktorý tlmí hluk jednoduchým spôsobom, ako prispieť k lepšiemu zvukovému prostrediu v škole.

V AJ Produkty máme v ponuke dva varianty stolov s akustickou stolovou doskou - zvukovo tlmiaci HPL (vysokotlakový laminát) a linoleum. Oba tieto varianty znižujú zvuk, ktorý vzniká napríklad vtedy, ak vám na dosku stola niečo spadne alebo do nej náhodne udriete. Akustická stolová doska HPL má pod doskou korkový povrch, ktorý tlmí hluk, zatiaľ čo stolová doska linolea má pod samotným povrchom linolea špeciálny materiál pohlcujúci hluk.

Tipy od odborníka na akustiku pre lepšie prostredie v školách

Tip! Zlepšite akustiku v miestnosti

So stolovým paravánom alebo klasickými nástennými akustickými panelmi dokážete poskytnúť žiakom vymedzený pracovný priestor, ktorý zvyšuje možnosť sústredenia a koncentrácie napríklad pri samostatnej práci alebo písaní testu.

Potrebujete pomôcť s výberom? Tu je prehľad našich študentských stolov

  1. Najpredávanejší –  Študentský stôl SONITUS je náš najpredávanejší a je ideálnou voľbou pre malých aj veľkých školákov. Stôl má vrchnú dosku vyrobenú z ekologického linolea s environmentálnou značkou Nordic Swan a je vyrobená z prírodných a obnoviteľných surovín. Rad stolov SONITUS je k dispozícii v mnohých rôznych modeloch a veľkostiach.

  2. Cenovo dostupný – Náš obdĺžnikový školský stôl BORÅS je robustný a odolný kus, pri ktorom za svoje peniaze získate veľa. Doska stola z vysokotlakového laminátu sa ľahko čistí a je veľmi odolná, takže je ideálna na školskú prácu aj tvorivé projekty. Stoly BORÅS sú k dispozícii v mnohých rôznych modeloch a veľkostiach.

  3. ErgonomickýADJUST sú manuálne výškovo nastaviteľné školé lavice pre žiakov každého veku a výšky. Stôl sa zdvíha a spúšťa pomocou praktickej plynovej pružiny, čo znamená, že ho nie je potrebné pripájať do elektrickej zásuvky. Stôl má elegantný dizajn a ľahko premiestňuje podľa potreby.

  4. Klasický – naša študentská lavica ACCESS je klasická školská lavica s vekom a praktickým úložným priestorom. Lavica má manuálne nastaviteľnú výšku, čo uľahčuje prácu deťom rôznej výšky. Konštrukcia stolovej dosky umožňuje rýchle prepínanie medzi naklonenou a rovnou pracovnou plochou. Lavica je vybavená aj dvoma háčikmi.

  5. Akustický– Študentský stôl SONITUS PLUS je odolný stolík s vrchnou doskou s akustickou membránou. Doska stola prispieva k lepšiemu zvukovému prostrediu v triede pre učiteľov aj žiakov tým, že účinne znižuje hluk v miestnosti. SONITUS PLUS je k dispozícii v mnohých rôznych modeloch a vybraných veľkostiach.

Aké modely študentských stolov sú k dispozícii?

Naše študentské stoly sa dodávajú v rôznych modeloch, z ktorých každý má svoje výhody.

  • Menšie stoly sú skvelé na individuálne štúdium a poskytujú každému študentovi vyhradený priestor pre seba.
  • Veľké stoly podporujú spoluprácu a kooperáciu medzi študentmi. Často sú dostatočne veľké, aby sa na ne zmestili štyria až šiesti študenti, takže sú ideálne na skupinovú prácu.
  • Sklápacie stoly v prípade potreby rýchlo poskytnú ďalší pracovný priestor. Je možné ich rýchlo vytiahnuť a rovnako ľahko opäť odložiť.
  • Študentské stoly rôznych tvarov, ako napríklad lichobežník alebo trojuholník, sú navrhnuté tak, aby boli flexibilné. Rôzne modely stolov sa dajú kombinovať, čo umožňuje viacero konfigurácií, ktoré vyhovujú usporiadaniu miestnosti alebo špecifickým potrebám študentov.
  • Skladací malý stôl na kolieskach je flexibilný a ľahko sa premiestňuje. Sklopná stolová doska umožňuje stohovanie viacerých stolov, čím sa minimalizuje úložný priestor.
  • Školský stôl s úložným boxom je vhodný tam, kde je potrebné aby mal každý žiak vždy svoj vlastný stôl s priestorom na odkladanie školských pomôcok a menších osobných vecí.
Pred niekoľkými rokmi sa klasická školská lavica takmer vytratila a namiesto nej bol potrebný úložný priestor, kde by si študenti mohli uložiť svoje študijné materiály. Všimli sme si však, že záujem o ne opäť rastie. Študentom uľahčujú prácu, keď majú svoje materiály priamo v lavici a nemusia pre ne počas vyučovania odbiehať.
Jonas Emanuelsson, category manager, AJ Produkty

Zhrnutie

Pri výbere študentských stolov do učební je dôležité, aby boli ergonomicky vhodné pre študentov, ale aj aby prispievali k dobrému študijnému prostrediu. Existuje mnoho rôznych typov stolov, z ktorých si môžete vybrať podľa toho, čo potrebujete. V AJ Produkty máme napríklad modely s akustickými stolovými doskami, školské stoly s vlastným úložným priestorom a výškovo nastaviteľné stoly. Všetky študentské stoly sú testované na použitie v školskom prostredí a majú odolné stolové dosky, ktoré sú v závislosti od modelu stola k dispozícii buď z bežného vysokotlakového laminátu, akustického vysokotlakového laminátu alebo z akustického linolea.

Máte otázky? Kontaktujte nás!

Keď ste pripravení aktualizovať svoj interiér, sme tu, aby sme vám pomohli. Kontaktujte nás a získajte individuálne služby a odborné znalosti, ktoré vám zabezpečia to najlepšie riešenie pre vaše potreby!

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).