Ako zariadiť kanceláriu funkčne?

Môže klasická kancelária poskytnúť optimálne podmienky pre všetky pracovné úlohy počas bežného pracovného dňa? Áno, ak je kancelársky priestor rozdelený na zóny s rôznymi funkciami a zameraním - od formálnych stretnutí v zasadacích miestnostiach až po nerušenú prácu pri kancelárskych stoloch a menších zasadacích miestnostiach. Tu je niekoľko tipov, ako zariadiť kanceláriu funkčne, aby ste vytvorili lepšie pracovné prostredie pre všetkých svojich kolegov.

Príjemné vstupné a spoločenské priestory

Vstupné a spoločenské priestory vytvárajú dôležitý prvý dojem. Stretávajú sa v nich zamestnanci, zákazníci, dodávatelia, potenciálny klienti, a teda v nich môže byť rušno a niekedy aj trochu hlučno. Preto je dôležité tieto priestory oddeliť od kancelárskych priestorov, kde zamestnanci potrebujú pokoj a ticho na sústredenie. Naopak zasadacia miestnosť môže byť umiestnená v blízkosti vstupných priestorov, aby neboli zamestnanci vyrušovaní návštevníkmi.

Ako teda zabezpečiť, aby vstupné priestory vyzerali dobre? Je to súhra viacerých vecí. Je dobré mať recepciu s obsluhou, ktorá hostí privíta a usmerní. Nemáte recepciu? Zaobstarajte orientačné tabuľky, aby návštevníci, ktorí prídu prvýkrát hneď vedeli, kde majú ísť.

Kontaktujte nás pre bezplatnú konzultáciu ohľadom pracovného prostredia

Formálne i neformálne stretnutia v spoločenskej miestnosti

Premeňte obyčajné vstupné priestory na elegantnú lounge zónu v príjemným posedením. Klienti, návštevníci a zamestnanci si tak môžu vychutnať elegantné a flexibilné priestory. Lounge zóna je vhodná nielen na spoločenské posedenia, ale aj na neformálne stretnutia s kolegami či zákazníkmi.

Ak vám to priestor dovolí, môžete pridať rôzne hravé prvky, ktoré odrážajú vašu firemnú kultúru. Pohyb a zmena myšlienok na niečo iné ako prácu prináša radosť a energiu a tiež pomáha zvyšovať výkonnosť. Okrem toho je chvíľa strávená s kolegami dobrým spôsobom, ako budovať tímového ducha.

Zasadacie miestnosti na väčšie stretnutia

Veľká, klasická zasadacia miestnosť je ideálna na stretnutia s klientmi a firemné porady. Vyťažte z nej čo najviac a zariaďte ju flexibilne. Skúste zaobstarať niekoľko menších skladacích rokovacích stolov namiesto jedného veľkého. To vám poskytne možnosť  ľahko zmeniť usporiadanie z tradičného na menšie stretnutie alebo workshop. Nástennú magnetickú tabuľu môžete doplniť mobilnými bielymi tabuľami, ktoré sa môžu hodiť napríklad na skupinovú prácu. Ak si vyberiete stohovateľné stoličky, môžete ľahko odložiť tie, ktoré sa nepoužívajú a pritom nebudú zaberať veľa miesta.

Hybridné práca s vysokou mierou spolupráce

Využívate kombináciu práce z domu s prácou v kancelárii? Potom je pracovné prostredie bez stanovených miest dobrou voľbou, ktorá ponúka veľkú flexibilitu. Ráno si vyberiete akékoľvek voľné pracovné miesto, pripojíte počítač a môžete začať pracovať. Takýto štýl práce je vhodný aj pre klasické pracovné prostredia, kde zamestnanci spolupracujú na dennej báze naprieč oddeleniami. V oboch prípadoch budete možno potrebovať aj tiché miesto na stretnutia, ktoré bude dostatočne blízko, aby ste rušili ostatných zdĺhavými presunmi.

Open space kancelária s dobrou úrovňou súkromia

Snažte sa zlepšiť celkový komfort vášho kancelárskeho prostredia. Oddeľte pracovné miesta pre zvýšenie súkromia zamestnancov. Stačí, ak použijete úložné skrine a paravány, vďaka ktorým dokážete vytvoriť osobné zóny. Pre zníženie hladiny hluku v kancelárii použite koberce a akustické panely. Pre úplné sústredenie a dôverné hovory je dobré mať v kancelárii aj tzv. silent room, ktorá umožní nerušené rozhovory. 

Menšie oddelené kancelárie pre lepšie sústredenie

Máte oddelené priestory, ktoré nevyužívate ako kancelárie? Zvážte možnosť, aby zamestnanci, ktorí potrebujú súkromie alebo pevné pracovné miesto pre optimálne sústredenie pracovali v menších kanceláriách. V týchto miestnostiach môže v závislosti od ich veľkosti pracovať viacero ľudí - dajte si však pozor na to, aby si jednotlivci vyhovovali.

Flexibilná spoločenská miestnosť

Využívate spoločenskú miestnosť, aby ste si oddýchli a načerpali nové sily? Je však inokedy táto miestnosť prázdna? Potom máte k dispozícii nevyužitú príležitosť. Doplňte túto miestnosť o stoly, závesy či paravány a dodáte jej flexibilitu, vďaka čomu ju budete môcť využiť na stretnutia rôzneho druhu, stolovanie a neformálne rozhovory.

Myslite na funkčnosť a flexibilitu

Kľúčovými slovami pre úspešný dizajn kancelárie sú funkčnosť a flexibilita. Ak si podrobne naplánujete, čo budete robiť, ako sa budú ľudia v kancelárii pohybovať, pri plánovaní budete brať do úvahy pohyb zamestnancov a v neposlednom rade budete myslieť na fakt, že jednotlivé priestory môžu spĺňať viac funkcií, máte našliapnuté na úspešnú cestu. Rozdelenie priestoru na zóny s rôznymi úrovňami zamerania - sústredená práca, stretnutia a relax - je jednoducho najlepší spôsob, ako vytvoriť priestor pre všetko a všetkých v kancelárii.


Chcete pomôcť so zariadením funkčnej a flexibilnej kancelárie? Obráťte sa na našich obchodných zástupcov.