Tipy od psychológa - Ako na hybridnú prácu?

Tipy od psychológa - Ako na hybridnú prácu?

Nachádzate svoju tvorivú energiu v tichu domova alebo v kancelárii v centre pracovnéhu zhonu? Výskumník v oblasti psychológie Leif Denti poukazuje na dôležitosť rovnováhy: „Práca z domu až 2,5 dňa v týždni je ideálom. Kombinuje sústredenú prácu so spontánnou interakciou v kancelárii,“ hovorí.

Z rozsiahlej štúdie uverejnenej v časopise Nature v minulom roku vyplýva, že práca na diaľku znižuje našu inovačnú schopnosť. Priamym dôsledkom rozšírenej práce z domu je teda to, že pracovné miesta a podniky môžu stagnovať. Zároveň však mnohí ľudia oceňujú možnosť vykonávať svoju prácu z domu.

Aké je teda riešenie - mali by sa firmy snažiť nalákať zamestnancov späť do kancelárie tým, že zamestnajú "mood" manažéra, ktorý bude zásobovať chladničku energetickými nápojmi a organizovať kvízy a aktivity po práci? Alebo by mali prijať hybridný model, v ktorom by zamestnanci striedavo pracovali doma a v kancelárii, aby spojili to najlepšie z oboch svetov?

Vozík CHASE
255,- €
Leif Denti - výskumný pracovník v oblasti psychológie na Univerzite v Göteborgu, ktorý sa špecializuje na inovácie, dizajn kancelárií a prácu na diaľku - je presvedčený, že neexistuje univerzálne riešenie pre každého človeka alebo každú spoločnosť. Má však jedno pravidlo, ako uvažovať:

„Ak presne viete, čo potrebujete robiť, môžete pracovať z domu a z času na čas mať krátke online stretnutia. Domov je skvelý na úlohy, ktoré si vyžadujú, aby ste sa riadne sústredili bez vyrušovania. Ak však narazíte na problémy alebo potrebujete vymyslieť rôzne riešenia nejasných problémov, je lepšie prísť do kancelárie a stretnúť sa s kolegami osobne.“

Keď môže naraz hovoriť len jedna osoba, obmedzuje to aj "šírku pásma rozhovoru", hovorí Leif Denti:

Po digitálnom stretnutí sa často jednoducho vypneme, na rozdiel od kancelárie, kde si po ňom môžeme dať kávu a pokračovať v diskusii. Práve v týchto chvíľach, ďaleko od formálneho stretnutia, sa môže objaviť mnoho dôležitých myšlienok a nápadov - vecí, ktoré počas samotného stretnutia nemuseli byť spomenuté alebo ktoré ste sa neodvážili predniesť.

Ďalším problémom práce na diaľku, ktorý sa často zdôrazňuje, je, že sa ťažko buduje silná firemná kultúra a zmysel pre komunitu.

– Ak sa nestretávate pravidelne, je ťažšie budovať pevné vzťahy s kolegami. Aj keď je možné budovať vzťahy online, často je to jednoduchšie a efektívnejšie tvárou v tvár.

Mladší zamestnanci chcú byť často v kancelárii viac ako starší. Je to pravdepodobne preto, že mladší potrebujú získať vedomosti od starších. To sa samozrejme môže líšiť v rôznych povolaniach.

Rovnováha 50-50

Hoci neexistuje žiadny pevne stanovený recept na to, ako čo najlepšie zvládnuť hybridnú prácu, štúdie ukazujú pozitívne účinky práce z domu až 2,5 dňa v týždni. Poskytuje nám to väčšiu kontrolu nad našimi životmi a pomáha pri rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom.

„Ak však pracujete z domu častejšie, nevýhody sa môžu začať preklápať: je ťažšie sledovať, čo sa deje v práci a čo je práve teraz dôležité. Ak tento zmysel stratíte, vaša práca sa vám časom môže zdať menej prospešná a môžete sa cítiť izolovaní.“

Leif Denti to vidí tak, že pracovný život je v súčasnosti charakterizovaný hľadaním takých foriem práce, ktoré fungujú najlepšie.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).