Jedáleň zariadená ako miesto pre komunitu a pozitívny zážitok z jedla

Jedáleň zariadená ako miesto pre komunitu a pozitívny zážitok z jedla

Miesto na oddych, ale aj príležitosť na spoločenské stretnutia - školská jedáleň je miestnosť, kde sa stretávajú žiaci aj učitelia, preto treba pri zariaďovaní myslieť na deti aj dospelých. V medzinárodnej škole Dibber v Sollentune sme spolu s učiteľmi, riaditeľom a odborníkom na stravovanie, vytvorili optimálny priestor pre zdravie, pohodu a komunitu.
Jeremy Brooks je riaditeľom medzinárodnej školy Dibber vo švédskom meste Sollentuna a jednou z jeho hlavných priorít bolo vytvoriť v novej školskej jedálni miesto s pokojnou atmosférou, kde by sa deti aj dospelí mohli zregenerovať a zabaviť. A podľa neho je na deťoch vidieť, že si novú jedáleň naozaj vážia.
 „Hlavným rozdielom, ktorý sme si všimli počas prvých dní bolo, že deti boli veľmi nadšené a šťastné, pretože to bolo úplne nové prostredie. Teraz však vidíme, že nová jedáleň na ne pôsobí upokojujúco, pretože si na ňu už lepšie zvykli.“
Andreas Broman, učiteľ spoločenských vied na tejto škole, súhlasí s tým, aký vplyv má na deti. Myslí si, že žiaci sú teraz v triede pokojnejší, keď sa najedli, a je vidieť, že sa počas obeda dokázali viac uvoľniť.
Podávanie výživného a chutného jedla deťom v škole je mimoriadne dôležité pre ich zdravie a pohodu. Výskum ukazuje, že kvalitný a vyvážený školský obed môže ovplyvniť koncentráciu a schopnosť detí učiť sa, ale aj ich správanie. V škole Dibber sa snažia ponúknuť žiakom výživné a chutné jedlo, aby podporili ich zdravie a pohodu. V kombinácii s novo zariadenou jedálňou chceli posunúť zážitok z obeda o krok ďalej.
 „Obedujeme každý deň a prostredie, v ktorom obedujeme je tiež dôležitou súčasťou samotného jedla. Príjemné prostredie pri jedle pomáha otvoriť rozhovory. Dobrá pohoda by mala byť niečím, na čo sa môžeme tešiť, “ hovorí.

Ako učiteľka telesnej výchovy sa pani Knezevic stretáva so žiakmi v čase, keď potrebujú energiu na fyzickú aktivitu, a nie keď sedia v triede. Hovorí, že bolo okamžite jasné, že nová jedáleň a zážitok z obeda prispeli pozitívne, a to v jedálni aj mimo nej. 

„Žiaci si našu novú jedáleň užívajú. Pri jedle sa teraz cítia pohodlne a prostredie sa im veľmi páči. A ako učiteľka vidím, že táto jedáleň ovplyvňuje aj ich celkovú pohodu - a ich študijné výsledky,“ hovorí. 

Spoločenstvo a zeleň

Učiteľ spoločenských vied Andreas Broman obeduje v jedálni každý deň a má pocit, že deti sú teraz viac motivované chodiť do jedálne. Predtým bola jedáleň miestom, kam sa išlo iba najesť. Teraz vidí, že tam žiaci radi zostávajú dlhšie a socializujú sa.

Jeho osobne najobľúbenejšou vecou na novej jedálni sa zdá byť to, čo majú neustále v obľube dospelí aj deti - možnosť sedieť rôznymi spôsobmi. Tam, kde bola jedáleň predtým zariadená dlhými stolmi, sú teraz namiesto nich stoly a stoličky rôznych výšok a dizajnov. 

 

Keď sa šiestaci v Sollentunaskolane začnú zberať do školskej jedálne na jedlo, rýchlo sa rozptýlia po miestnosti. Niektorí si sadnú priamo k vysokým stolom, iní si sadnú k obdĺžnikovým stolom, ktoré majú lavice namiesto jedálenských stoličiek. 

Nellie a Signe chodia do rovnakej triedy a obe sa zhodujú, že lavice sú ich obľúbeným miestom na sedenie, pretože sa teraz nemusia tlačiť. 

„Najviac sa mi páčia nové lavice, pretože potom môžeme sedieť štyria na jednej strane a traja na druhej. Nikto tak nemusí sedieť na kraji, “ hovorí Nellie. 

Každá časť stolov je mierne tienená vysokými kvetináčmi. Tie prispievajú zeleňou aj farebným spestrením, ale sú aj spôsobom, ako efektívne a elegantne rozdeliť priestor v jedálni. 

„Je príjemné, keď si teraz môžete sadnúť sami so svojimi priateľmi. Predtým sedeli všetci spolu, ale teraz si môžeme vybrať, či chceme sedieť vo veľkých alebo menších skupinkách,“ hovorí Azjargal.

Ako sa nám teda podarilo dosiahnuť úspech novej školskej jedálne?  

V AJ Produkty spolupracujeme so našimi zákazníkmi pri projektoch tak, aby sme si za začiatku vždy vytvorili ucelený obraz o ich potrebách a mohli im byť dlhodobým partnerom. Pretože je to viac ako byť len dodávateľom, je to byť spoluhráčom, kde môžeme využiť naše odborné znalosti v oblasti interiérového dizajnu - aby sa riaditelia a pedagógovia mohli sústrediť na študentov a ich aktivity.

Je pre nás veľmi dôležité, aby nami vyvinuté riešenia podporovali vzdelávacie zameranie školy. V medzinárodnej škole Dibber v Sollentune bolo cieľom zvýšiť pocit pohody a vytvoriť dobrý zážitok okolo obeda a ich konceptu Dobré jedlo. 

Anna Eneroth je obchodnou zástupkyňou pre školy v AJ Produkty a hovorí, že jednou z našich najväčších predností je, že dokážeme spolupracovať so zákazníkom od vízie až po montáž produktov. 

„Zapájame sa už vo fáze plánovania a často pracujeme na vývoji celých konceptov nábytku spolu so zákazníkom a zabezpečujeme, aby zodpovedali jeho požiadavkám a prostrediu“ hovorí Anna. 

Pre riaditeľa školy Jeremyho Brooksa bolo veľmi dôležité, že mohol získať pomoc s návrhom interiéru novej jedálne od začiatku až do konca. 

„Spoločnosť AJ Produkty sme si vybrali preto, lebo sme si s nimi mohli sadnúť hneď na začiatku a povedať im, aké sú naše potreby. A krok za krokom boli s nami a dostali sme sa až tam, kde sme dnes. Vďaka ich odborným znalostiam sme spoločne dokázali vytvoriť v našej novej jedálni kúzlo. 

Koncept správneho stravovania

Koncept správneho stravovania je spoločný pre všetky školy a škôlky Dibber vo Švédsku a v zahraničí. Tento koncept vyvinula spoločnosť Dibber spolu so školskými kuchármi a pedagógmi s cieľom vytvoriť jedlá, ktoré sú viac než len jedlo na tanieri. Všetky jedlá sa pripravujú centrálne v spoločnej kuchyni a potom sa varia na mieste v každej škole a škôlke. Tým sa zabezpečí, že jedlo má rovnakú vysokú kvalitu a výživovú hodnotu bez ohľadu na to, ktorú školu deti navštevujú.  
Koncepcia je založená na štyroch pilieroch: dobré suroviny, dobré znalosti, dobré environmentálne myslenie a dobrý zážitok z jedla. Čas, keď žiaci a učitelia jedia, by mal byť zároveň pokojnou a príjemnou chvíľou, kde je príležitosť na dialóg medzi žiakmi, ale aj medzi žiakmi a učiteľmi.  

Náš návrh interiéru v skratke:

Vďaka kombinácii rôznych výšok stoličiek, sekcií a pokojnej farebnej schéme sme vytvorili príjemnú a útulnú jedáleň, ktorú si budú môcť dospelí aj deti užívať dlhé roky. 

Pomôžeme vám oživiť vašu jedáleň! 

Potrebujete inšpiráciu alebo pomoc s projektom na zlepšenie jedálne vo vašej škole? V AJ Produkty máme špecializovaný tím odborníkov na interiérový dizajn pre školské a verejné prostredie - a radi vám pomôžeme. 

Ak máte otázky alebo potrebujete poradiť, k kontaktujte nás .

Pozrite si náš kompletný sortiment výrobkov pre školy