Zjednodušte proces balenia tovaru pomocou ergonomickej baliacej stanice

Zjednodušte proces balenia tovaru pomocou ergonomickej baliacej stanice

Dobre navrhnutá a nastaviteľná baliaca stanica môže zefektívniť proces balenia. Pokiaľ je možné každodenné úlohy vykonávať hladko, práca sa stáva príjemnejšou. Výberom ideálneho baliaceho pracovného stola a jeho doplnením správnou podložkou, stoličkou a úložným príslušenstvom sa postaráte o úspešnú premenu pracoviska na ergonomické. Máme pre vás niekoľko tipov, na čo si dať pozor, aby ste si vytvorili dokonalé pracovné miesto.

Význam ergonomickej baliacej stanice

Ručné balenie je remeselná práca a k jej čo najefektívnejšiemu prevedeniu sú potrebné správne podmienky. So správne navrhnutou baliacou stanicou sa znižuje riziko pracovných úrazov a úlohy je možné vykonávať plynulejšie. Pri balení výrobkov môže dochádzať k neprirodzeným polohám a nepríjemnému krúteniu tela. To môže časom spôsobiť problémy a bolesti, ktoré sa v najhoršom prípade môžu stať chronickými. Predchádzajte pracovným úrazom tým, že sa rozhodnete pre ergonomický pracovný nábytok.

Vyberte si baliaci stôl podľa potreby

Na pracoviskách, kde sa ručne balia, sú potrebné premyslené riešenia, ktoré sú špecifické pre danú úlohu. Výhodnejší je výškovo nastaviteľný pracovný stôl, najmä ak sa na pracovnom mieste bude striedať viac osôb. Možnosť nastaviť stôl podľa výšky každého z nich ho robí ergonomickým pre všetkých. Poskytuje tiež príležitosť na striedanie sedenia a státia, čím vznikajú krátke pohybové prestávky, ktoré zlepšujú krvný obeh a okysličovanie svalov. Záťaž tela sa presúva medzi rôznymi svalmi, čo je pre telo celkovo prospešné.


Nezabudnite, že váš pracovný priestor musí byť dostatočne veľký vzhľadom na objem, ktorý bude spracovávaný a balený. Vzhľadom na to, že cez baliacu stanicu prechádza veľké množstvo tovaru, musí pracovná plocha uniesť veľkú hmotnosť a mať vysokú odolnosť voči opotrebovaniu. 

Aká je dobrá pracovná poloha?

Neexistuje jedna správna výška pracovného stola. Môžu ju ovplyvniť faktory, ako je výška človeka a typ úlohy. Obrázok nižšie ukazuje odporúčanie pre vhodnú pracovnú výšku pri práci v stoji. Ruky by nemali byť zdvihnuté príliš vysoko ani spustené príliš nízko.

Aby sa zabránilo nesprávnej manipulácii, mali by byť najčastejšie používané položky umiestnené vo vnútornom pracovnom priestore, ako je znázornené na obrázku 2. Do vonkajšieho pracovného priestoru je možné umiestniť veci, ktoré sa používajú menej často, ale musia byť po ruke. To platí pre prácu v sede aj v stoji.
Rôzne typy pracovných stoličiek

Ako má vyzerať ergonomická pracovná stolička?

Ako sme už spomínali, je dobré striedať sedenie a státie, najlepšie aspoň raz za hodinu. Čo je teda ergonomická stolička? Mala by mať skvelé možnosti nastavenia, ako je nastaviteľná výška sedadla a nastaviteľný uhol sedadla, aby bolo možné otvoriť uhol bedrových kĺbov. Pokiaľ si vyberiete stoličku s operadlom, malo by podopierať chrbticu aj pri zmene polohy sedenia. Či má mať stoličky podrúčky, je subjektívne a závisí od pracovnej situácie. Voľný bočný pohyb je požiadavkou pri práci v priemysle a v takom prípade je lepšie mať stoličku bez opierok rúk. Na jednom pracovisku často pracuje viac ľudí, preto je dôležité, aby bolo možné ľahko nastaviť výšku pracovného stola aj dielenskej stoličky.


Pre jednoduché zmeny pracovnej polohy je dobré pridať balančnú stoličku alebo sedlovú stoličku. Tie sa dodávajú v rôznych prevedeniach. Spoločné majú to, že pri stacionárnej práci aktivujú chrbtové svaly a svaly stredu tela. Pracovné stoličky uľahčujú pohyb zo sedu do stoja a sú výborné pre pracovné situácie, kedy treba často vstávať.

Pre dobre organizované sklady

Správne príslušenstvo pre váš baliaci stôl

Riziko pracovných úrazov sa znižuje, pokiaľ sa dá vyhnúť nepohodlným polohám. Preto v AJ Produkty ponúkame mnoho prakticého príslušenstva. Každé pracovisko by malo mať možnosť optimalizovať svoje baliace stanice podľa potrieb. V závislosti od typu produktov, ktoré firma vyrába a predáva, sú samozrejme potrebné rôzne úpravy.


Príslušenstvo vyberajte na základe pracovných metód a požiadaviek na skladovanie. Môžu to byť regály, závesné lišty a panely na náradie, ktoré je možné ľahko namontovať nad pracovnú plochu. Vďaka zaveseniu náradia je nájdenie toho správneho rýchlejšie. Vlnitá lepenka, krabice, bublinková fólia by mali byť umiestnené tak, aby sa zabránilo škodlivým pracovným polohám. Úložný nábytok vedľa pracovného stola by mal byť v ideálnom prípade mobilný. Dielenské zásuvky na kolieskach a policové vozíky sú flexibilné a je možné ich kedykoľvek umiestniť tam, kde je to potrebné.


Tým, že sú často používané veci v pohodlnom dosahu sa znižuje riziko nepríjemného zohýbania a opotrebovania tela. Eliminujte čo najviac drobných podráždení počas pracovného dňa, nech je práca zábavnejšia. Praktické riešenia na ukladanie obalov a náradia riešia problémy, ako je zbytočné pobehovanie a ťažko dostupné náradie. So stojanmi na obalový materiál a rezacími jednotkami sa práca pri balení stáva ešte jednoduchšia.

Odľahčenie tela počas balenia

Často dochádza k baleniu veľkého aj malého tovaru. Aby ste sa vyhli zbytočnému zdvíhaniu, sú na presun nákladu aj na jeho zdvihnutie do vhodnej výšky ideálne zdvíhacie stoly, nožnicový alebo klasický paletový vozík. Napríklad nožnicový paletový vozík uľahčuje a zvyšuje bezpečnosť pri preprave obalov na baliaci stôl, ale je možné ho použiť aj ako pracovnú plochu. Ako zdvíhacie stoly, tak nožnicové a paletové vozíky sú k dispozícii v manuálnom a elektrickom variante. Pre časté používanie je časovo úspornejšie zvoliť elektrický variant. Neváhajte a prezrite si našu širokú ponuku zdvíhacích zariadení.


Baliace práce so sebou nesú mnoho hodín sedeni aj státia. Preto je nevyhnutné mať pri pracovnom stole mäkkú podložku, ktorá uľaví chodidlám, nohám aj chrbtu. Dobrá podložka na pracovisku má príjemné odpruženie a odolnú vrchnú vrstvu, ktorá vydrží vysoké opotrebenie. Rozhodnite sa pre ergonomickú podložku na státie, ktorá je rovnako dlhá alebo dlhšia ako baliaci stôl.

Zdravý pracovný aj súkromný život

Pracovný a súkromný život sa skladajú z mnohých zložiek a ergonómia je nevyhnutnou súčasťou pre zlepšenie zdravia a pohody zamestnancov. S ergonomickým baliacim procesom sa práca pri balení stáva bezpečnejšou a pohodlnejšou.

Pomoc pri optimalizácii pre sklady a priemysel

Potrebujete profesionálne poradenstvo pri plánovaní dizajnu baliacich staníc vašej spoločnosti? My v AJ vám radi pomôžeme. Naším cieľom je pomôcť vytvoriť efektívne pracoviská, v ktorých sa vám bude príjemne pracovať.

Potrebujete poradiť? Kontaktujte nás!

V AJ Produkty sme vždy pripravení pomôcť vám s interiérovým riešením, ktoré bude prispôsobené vašim potrebám. Kontaktujte nás, ak máte akékoľvek otázky o produktoch, dodacích dobách, použitých materiáloch, vizualizáciách, projektoch atď.
Súkromná osoba / Spoločnosť
Vaša správaPríloha

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).