Ergonomický nábytok pre zdravších zamestnancov

Ergonomický nábytok pre zdravších zamestnancov

Existuje niekoľko jednoduchých opatrení, ktoré môžu zabrániť muskuloskeletálnym poruchám spôsobeným prácou. Ak zamestnancom ponúknete možnosť striedania státia a sedenia, napríklad použitím výškovo nastaviteľných dielenských stolov, a poskytnutím prispôsobiteľných ergonomických dielenských stoličiek, zlepšíte tým fyzické pracovné prostredie. Častý pohyb je jedným z najlepších opatrení. „Sedieť, stáť, chodiť“ je dobré heslo, ktorým sa treba snažiť riadiť počas pracovného dňa. Môžete tiež vyskúšať alternatívny typ stoličky, napríklad sedlovú stoličku.

Možno bude potrebné upraviť aj celé pracovisko a jeho prevádzku. Usporiadajte priestor a vybavenie tak, aby ste si uľahčili prácu a skrátili pešie vzdialenosti. Dbajte na to, aby pozdĺž chodníkov a dopravných trás nevznikali prekážky. Zvýši sa tým efektivita aj bezpečnosť.

Zdvíhanie a preprava sú rizikové faktory

Cesta tovaru od výrobcu ku konečnému zákazníkovi zahŕňa mnoho zdvihov a presunov. Či už pracujete v priemysle, veľkoobchode alebo maloobchode, investícia do ergonomického pracovného prostredia je pre vás výhodná. Vo výrobnom priemysle sa často zdvíhajú ťažké predmety. So správnym zdvíhacím zariadením na rôzne ručné zdvíhacie úkony možno predchádzať zraneniam z preťaženia. Ľahko ovládateľné ručné vysokozdvižné vozíky a paletové vozíky uľahčujú prácu a zároveň ju zefektívňujú. Na premiestňovanie ľahších predmetov môžete použiť rôzne prepravné vozíky.

Uistite sa, že zdvíhacie zariadenie je prispôsobené priestoru a typu tovaru. Jednoduché kolieska sú vhodné na manipuláciu s ľahšími bremenami na rovných plochách a na manipuláciu s dlhými bočnými bremenami. Podvozkové kolieska sú vhodné na manipuláciu s ťažšími bremenami na nerovných podlahách, ale aj na rampách, prahoch a pod. Ručnú manipuláciu s ťažším tovarom výrazne uľahčuje robustná zdvíhacia plošina. Vďaka výškovo nastaviteľným zdvíhacím plošinám možno pracovnú polohu pri balení alebo montáži ľahko optimalizovať pre každého používateľa.

 

Tvrdé priemyselné podlahy zaťažujú chrbát, kolená a kĺby

Tvrdé povrchy v dielňach a skladoch môžu pri dlhodobej práci v stoji poškodiť chrbát, kolená a kĺby. Najlepšia je kombinácia práce v sede, v stoji a v pohybe. Na baliacej stanici alebo montážnej linke sa často vyžaduje veľa práce v stoji, preto sú ergonomické pracovné miesta mimoriadne dôležité. Prečítajte si náš článok o tom, ako možno proces balenia zefektívniť pomocou dobre naplánovanej baliacej stanice.


Ďalšou metódou na zníženie rizík negatívnych zdravotných účinkov práce v stoji je používanie pružných rohoží na pracovisku. Dobrá podložka na pracovisku uľaví chrbtu, nohám a chodidlám. Vyberte si rohož so skosenými okrajmi, ktoré tesne priliehajú k podlahe, aby sa minimalizovalo riziko zakopnutia.

 

Tipy pre prácu v stoji

Podľa správy Európskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci Standing at work by mala preventívna stratégia zahŕňať:

  • Zabezpečiť vhodné ergonomické pracovné miesto a podmienky prostredia vrátane vhodných stoličiek, stoličiek a pracovných miest. Na bezpečnú a pohodlnú prácu je dôležité zaviesť nastaviteľnosť (pokiaľ ide o pracovnú výšku, sedenie, pracovné miesta, ktoré možno používať v stoji aj v sede atď.)

  • Organizujte prácu tak, aby ste obmedzili státie, vyvážili úlohy, ktoré je potrebné vykonať, a poskytli príležitosti na striedanie úloh, prestávky podľa potreby atď. Poskytnite pracovníkom dostatočnú kontrolu nad tým, ako pracujú, napríklad im umožnite meniť spôsob práce a robiť prestávky podľa potreby. Môže byť vhodné stanoviť maximálny čas státia.

  • Ak sa nedá vyhnúť státiu, zaveďte iné opatrenia na zníženie rizík, napríklad rohože a polstrovanie.

  • Podporujte konzultácie a aktívnu účasť zamestnancov - je to dôležité pre všetky aspekty stratégie.

Monitorovanie ergonomických opatrení

Nezabudnite po určitom čase skontrolovať účinok opatrení. Dúfajme, že výsledky boli podľa očakávaní; ak nie, je čas riešiť problémy. Keď sa zistí problém, mal by sa čo najskôr odstrániť. Nezabudnite, že na dosiahnutie kompletného ergonomického pracovného prostredia sú okrem ergonomicky správneho nábytku potrebné aj znalosti o správnych pracovných polohách, technikách zdvíhania atď. Posudzovanie a hodnotenie rizík by sa malo vykonávať pravidelne.

Príjemné a produktívne pracovisko

U nás, v AJ Produkty, s nadšením vytvárame pracovné prostredie, v ktorom sú ľudia spokojní, a pomáhame vám nájsť výrobky, ktoré zlepšia ergonomickú situáciu vo vašej spoločnosti. Môžeme vám tiež pomôcť s vybavením celého pracoviska alebo jeho časti. Vďaka našej širokej ponuke výrobkov môžeme spoločne vytvoriť to najlepšie vybavenie pre vašu firmu. AJ Produkty je komplexný poskytovateľ služieb pre lepšie pracovisko!

Potrebujete poradiť? Kontaktujte nás!

V AJ Produkty sme vždy pripravení pomôcť vám s interiérovým riešením, ktoré bude prispôsobené vašim potrebám. Kontaktujte nás, ak máte akékoľvek otázky o produktoch, dodacích dobách, použitých materiáloch, vizualizáciách, projektoch atď.
Súkromná osoba / Spoločnosť
Vaša správaPríloha

FAQ

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).